top of page
Mlha a příroda

V lese knih

  • Julie

Pamatuj na smrt - Aleš Novotný

Adam se společně se svým bratrem Martinem musí přestěhovat od prarodičů z Prahy na maloměsto k otci kriminalistovi, se kterým se nikdy nestýkal. Společné sžívání se jim navíc naruší události, ke kterým v městečku dochází - je nalezeno tělo mrtvé dívky. Adamův otec se pouští do vyšetřování případu. Adam díky tomu získává cenné informace a poté, co je nalezeno další tělo, začíná si dávat 5 a 5 dohromady a po vrahovi pátrá na vlastní pěst. Zároveň odhaluje vlastní temnou minulost, která ho roky nenechává spát.

 

Jak se mi kniha líbila?

Do čtení young adult thrilleru bych se asi úplně nadšeně nepouštěla, přecejen už úplně nespadám do cílové věkové skupiny, ale kniha byla odhlasovaná na společném čtení na podporu českých autorů. Dříve jsem pár young adult thrillerů četla, děj všech se ale odehrával v zahraničí, byla jsem tak zvědavá na v českém prostředí se odehrávající thriller pro mladé. A ve výsledku jsem celkem ráda, že jsem se do knihy pustila.


Kniha se četla dobře, ze začátku jsem si jen chvíli zvykala na styl psaní autora a způsob, jakým hlavní hrdina přemýšlel a jaká zvláštní přirovnání občas používal. Pak už jsem ale jen napjatě očekávala, jak to všechno dopadne.


Líbila se mi dějová linka Adama a jeho táty znovuobjevování důvěry a lásky k otci, kterého prakticky celý život nevídal a je pro něj naprosto cizí. Na můj vkus se zhojily všechny šrámy moc rychle, ale celá zápletka byla originální.


Skvělé na knize je to, že se celá odehrává v prostředí českého maloměsta. Je tak pro českého čtenáře lépe uchopitelná a do děje se tak dokáže více vžít. Sice se autor neubránil některým americkým prvkům - slavení halloweenu, plesu v tělocvičně - ale je pravda, že spousta zvyků k nám ze západu pomalu proniká a je možné, že skutečně taková česká obec, kde se zdobí všechny domy na konci října duchy a světýlky, a kde se chodí koledovat, skutečně existuje, jen pro mě je taková věc nepředstavitelná a v mém okolí nevídaná.


Za sebe musím říct, že byl pro mne vrah už ze začátku lehce odhadnutelný. Bylo by určitě lepší ponechat ve čtenáři alespoň malou pochybnost, vést ho k více možným podezřelým. Ale vzhledem k tomu, že se jednalo o autorovu prvotinu a navíc je Pamatuj na smrt knihou pro mladší čtenáře, tak se dá taková maličkost asi snadno odpustit. Celá zápletka byla zajímavě zpracovaná a originální. Ač se dalo rychle odhadnout, ke komu vodítka vedou, hltala jsem stránky dál a dál, dokud jsem se o tom neujistila.


Co je ovšem zarážející, je fakt, že ač byl Adamův táta vyšetřovatel, policie se nehla z místa a všechno nakonec vyřešil sedmnáctiletý kluk.


Také mi malinko vadilo, že byli hlavní hrdinové nekonzistentní, jako by se jejich povahy měnily každou chvilku.


Věřím, že kdybych byla ve věku hlavních postav, užila bych si čtení o něco víc. Čtení mne ale bavilo a rozhodně se plánuji pustit do autorovy knihy Já, smrt, která je prý o poznání propracovanější a chytlavější.

 

Celkově knihu hodnotím 3,5/5



14 zobrazení0 komentářů
bottom of page