top of page
Mlha a příroda

V lese knih

  • Julie

Marek Dvořák - Mezi nebem a pacientem - Martin Moravec

Aktualizováno: 15. 11. 2023

Novinář Martin Moravec se tentokrát rozhodl vyzpovídat Marka Dvořáka, lékaře působícího u letecké záchranné služby i na urgentním příjmu veliké fakultní nemocnice. Společně probírají Markovu cestu k vysněnému povolání, první pomoc, zásahy u dopravních nehod nebo podobu služby na urgentním příjmu. Dotýkají se ale i Markova soukromí, koníčků nebo instagramové tvorby.

 

Jak se mi kniha líbila?

S naprosto klidným svědomím mohu prohlásit, že tohle počtení nemělo jedinou chybičku! Po dlouhé době jsem narazila na knihu, která mě rozesmála, dojala, na kterou jsem musela myslet ve chvílích, kdy jsem zrovna nečetla a, která v sobě nese i tak těžká témata, že se mi vracejí na mysl i nějakou dobu po jejím dočtení.


Martin Moravec je mistr dotazování se. Nejde po povrchu, nebojí se ptát dál a dál i za pomyslnou hranici, u které by třeba končili jiní novináři. S Markem Dvořákem mají mezi sebou neskutečnou chemii, která rozhovoru dodává šmrnc, vtip a ve správnou chvilku i kapičku smutku a nenuceného dojetí.


Během povídání Marka Dvořáka si uvědomíte, jak křehký život ve skutečnosti je a jak tenká je pomyslná linka mezi životem a smrtí. Zároveň si budete ještě o něco víc vážit nejen vlastního života, ale také těch hrdinů, kteří nás zachraňují ve chvíli, kdy se dostaneme do ohrožení.


Jsem si jistá, že Mezi nebem a pacientem bude mít obrovský přesah v tom, že přibude na ulicích těch, kteří nepřekročí osobu v bezvědomí a budou díky Markovi (a zvídavým dotazům Martina Moravce) vědět, jak podat první pomoc. Taky si třeba nejedna maminka dá příště pozor a nenechá miminko bez dozoru na přebalovacím pultu. Nebo tatínek ještě jednou pro jistotu zkontroluje uzamčení bazénu, aby tak předešel možné tragédii. A vzhledem k tomu všemu se tak nebojím říct, že tato kniha zachrání nejeden život.


Pokud byste měli mít v knihovně jen jednu jedinou knihu, ať je to tato! Třeba díky jejímu přečtení jednou budete schopni zachránit život někomu blízkému.


A nakonec, důkazem toho, jak skvělá kniha to je, se stal i můj muž, který, ač normálně moc čtení neholduje, věnuje teď každou volnou chvilku právě tomuto rozhovoru.


Kniha je skvělá a doporučila bych ji každému. Snad jen s výjimkou těch, které tíží vzpomínky na autonehodu nebo traumatické úmrtí blízkého člověka.


 

Knihu hodnotím 5/5

18 zobrazení0 komentářů
bottom of page