top of page
Mlha a příroda

V lese knih

  • Julie

Záblesk ve tmě - Stacy Willingham

V červenci 2019 má uplynout přesně dvacet let od chvíle, kdy bylo v malém Lousianském městečku zavražděno několik mladých dívek. K jejich vraždám se přiznal Richard Davis, tehdy v celku spořádaným životem žijící otec dvou dospívajících dětí, které jeho čin hluboce a dlouhodobě poznamenal. Richardova dcera Chloe se nyní živí jako psychoterapeutka. A právě v jejím okolí začnou mizet mladé dívky, přesně tak, jako tomu bylo před oněmi 20 lety. Přesto, že z počátku souvislosti mezi případy nevidí, po čase si začne dvě dekády staré události spojovat s nynějšími vraždami. S vyšetřováním jí pomáhá novinář Aaron, který se specializuje právě na kriminální problematiku. Jakou spojitost mohou vraždy mít, když její otec stále sedí ve vězení? Je vrah ze současnosti napodobitelem jejího otce, nebo má na svědomí i vraždy, které se odehrály, když Chloe dospívala?



 

Jak se mi kniha líbila?

Lásku ke knižním thrillerům ve mně před lety probudila Gillian Flynn a její knihy Zmizelá, Ostré předměty a Temné kouty. Milovala jsem její zápletky, které nešly předem odhadnout, od knih jsem se nedokázala odtrhnout, četla jsem klidně celou noc, jen abych odhalila, co se to vlastně stalo. A v mých očích její knihy jen tak něco nepřekoná. Je to možná tím, že se jednalo o mé první přečtené thrillery, každopádně jsem od té doby nenarazila na žádného dalšího spisovatele, který by mě svým literárním dílem okouzlil tak, jako tomu bylo v případě Flynn. A marně už roky čekám na další její dílo a nepřestávám doufat, že se ho jednou dočkáme.


A tak, když jsem se před týdnem procházela knihkupectvím a zahlédla jsem knihu, která měla u sebe lákavou cedulku s nápisem "Pro fanoušky Gillian Flynn", nemohla jsem odolat.


Neměla jsem úplně veliká očekávání, už jsem na pár knih s podobně lákavým štítkem narazila a svou kvalitou mne většinou dost zklamaly. Ale tentokrát jsem byla skutečně mile překvapena. Záblesk ve tmě je autorčinou prvotinou a vůbec to nebylo znát. Mě osobně moc baví thrillery, které jdou trochu víc do hloubky, mají větší rozsah, klidně více rozebírají minulost a pohnutky postav na úkor rychlosti děje v přítomnosti. A to je přesně to, co Záblesky ve tmě čtěnáři nabízejí. Je to ten správně namíchaný koktejl přítomnosti a minulosti, skvěle propracované psychologie postav, zvratů, které čtenář nečeká a nepředvídatelného rozuzlení.


Hlavní hrdinka - psycholožka Chloe není úplně prvoplánově sympatickou hlavní postavou, přesně tak, jak to známe z děl Gillian Flynn. Sama se pere se svými démony, závislostmi, strachy a fobiemi. Ale působí neskutečně živě, opravdově, lidsky. Vedlejší postavy pak s sebou v průběhu děje přinášejí jedno překvapivé odhalení za druhým. Autorka s jejich pomocí svádí čtenáře na zcestí, kdy už si je stoprocentně jistý, že ví, kdo za čím stojí. Ale tato jistota následně mizí s další kapitolou a vynořuje se cesta nová.


Prakticky nemám knize co vytknout, je čtivá, v určitých pasážích dost napínavá, posledních cca 200 stran jsem ji nedokázala odložit. Jen v některých pasážích, hlavně ke konci, bych potřebovala malinké dovysvětlení ke konání jedné z postav.


Pokud máte raději thrillery od Shari Lapeny, které nejdou až tak moc do hloubky a rychle odsýpají, pak asi Záblesky ve tmě nebudou knihou úplně pro vás. Ač je thriller hodně čtivý a zvratů je tu požehnaně, není děj nijak překotně rychlý a postavy se ve svých úvahách často vracejí do minulosti.


Za mě ale po dlouhé době můžu říct, že jsem přečetla thriller, který stojí za doporučení.

 

Celkově knihu hodnotím 4,5 / 5


20 zobrazení0 komentářů
bottom of page