top of page
Mlha a příroda

V lese knih

  • Julie

Zítřek ti nikdo neslíbil - Kateřina Karolová

Julie se jednoho dne probudí v cizí koupelně. Nic z věcí, které vidí kolem sebe, nepoznává. O kousek dál se uprostřed lesa pod vysokou skálou probouzí Viktor. Za nic na světě si nemůže vzpomenout, jak se dostal tak daleko od svého bytu, ze kterého jinak takřka nevychází. A třetí hlavní postavou příběhu je Patrik, který se probouzí na místě, které se mu nedaří identifikovat, někde ztratil brýle a tak vidí jen hrubé obrysy, zároveň se nemůže hýbat. Vnímá pachy, doteky, zvuky, ale nedaří se mu utvořit si ucelený obrázek místa, na kterém se zrovna nachází. Všem třem je jasné, že tady něco nehraje. Kde se nacházejí? Jak se na to místo dostali? A je odsud vůbec cesty ven? A jak, nebo jestli vůbec, jsou jejich osudy provázané?


 

Jak se mi kniha líbila?


Díky letošnímu Světu knihy jsem narazila na Kateřinu Karolovou, lékařku, o které jsem měla povědomí od doby, kdy vystupovala v pořadu Čtyři v tom. Vůbec jsem netušila, že je také spisovatelkou a, že má na svém kontě dokonce už 3 knihy. A co mne zaujalo úplně nejvíc byl fakt, že tahle od pohledu jemná žena, v civilu pediatrička, píše thrillery. Ještě jsem nečetla žádný thriller od českého autora, a tak jsem ze zvědavosti hned při příští návštěvě knihovny sáhla právě po prvotině Kateřiny Karolové. A hned na úvod můžu říct, že mě její kniha příjemně překvapila.


Celkový námět knihy je hodně zajímavý a originální. Tři osoby, které se probouzí neznámo kde, to samo o sobě až tak ojediněle znít nemusí. Ale zbytek příběhu, který autorka skvěle vykreslila na necelých 300 stranách, originální rozhodně byl.


Musím se přiznat, že mi převážně na začátku knihy, kdy se Julie protlouká pro ni neznámým místem, běhal mráz po zádech. A to autorka ani nemusela do příběhu začleňovat krvavé nebo "bafací" scény. Zároveň ale skvěle dokázala navodit pocit stísněnosti a strachu, který v tu chvíli musela hlavní hrdinka cítit. Rozhodně bych se nechtěla ocitnout v její kůži, zároveň jsem ale všechny ty nepříjemné pocity prožívala s ní.


Moc se mi líbilo, jakým způsobem byly propojeny hlavní postavy a i vyvrcholení celého příběhu, za které autorce tleskám. Kniha by si rozhodně zasloužila další díl, protože spoustu věcí na konci příběhu zůstalo tak trochu neukončených. Otevřený konec mi ale v tomto případě, přesto, že tento způsob zakončení jinak nemám ráda, vůbec nevadil.


Malinko mi na knize nesedly 2 věci (Ale to je spíš můj osobní problém, než chyba příběhu). V knihách moc nemusím popkulturní odkazy, pokud zrovna nejsou nedílnou součástí děje. V tomto příběhu jich na mě už bylo příliš. A druhá věc, která mi malinko vadila, byla délka příběhu, kdy by si některé části zasloužily více prostoru, jiné naopak klidně mohly být kratší. (A ještě mi teda malinko vadí, že není na světě druhý díl a tak nevím, jak to vlastně celé dopadlo.)


Knihu bych vám doporučila, pokud byste rádi sáhli po něčem originálním, z českého prostředí, maličko děsivém, ale zase ne moc. Já jsem od začátku ke knize přistupovala s minimem očekávání, i proto mne možná nakonec příběh tak bavil. Jedná se o knihu, která není nijak dlouhá, tudíž jsem ji měla přelouskanou za jediný den a zároveň to bylo takové odpočinkové čtení s nádechem tajemna a kapičkou děsu. Jazyk není nijak těžký a kniha byla opravdu čtivá.

 

Knihu celkově hodnotím 3,5/5











41 zobrazení0 komentářů
bottom of page