top of page
Mlha a příroda

V lese knih

  • Julie

Pekárna v Brooklynu - Julie Caplin

Další, v celkovém pořadí druhý díl ze série Romantické útěky od anglické spisovatelky Julie Caplin, čtenáře tentokrát bere na cestu za oceán. Společně s hlavní hrdinkou Sofií, která se do zámoří vydává pracovně, objevujeme krásy New Yorku, atmosféru Central Parku, kavárničky i restaruace v Brooklynu a okouzlující etnickou různorodost v jeho ulicích. A jak už tomu v této knižní sérii bývá, Sofie je tak trochu na útěku - od nevydařeného vztahu, který místo k zasnoubení a zářné budoucnosti plné dětí a rodinného štěstí doplul ke katastrofickému závěru. V New Yorku Sofie poznává nové přátele a postupně se učí uvolnit a žít více "po americku" bez upínání se na smutnou a bolestivou minulost, kterou za sebou nechala v Anglii. A díky své domácí Belle se může věnovat i své opravdové vášni - pečení. A dokonce v sobě z prvu nesmělá a zraněná Sofie postupně rozvíjí i zájmy nové - o randění a nezávazné románky. Tenhle pobyt za oceánem si chce totiž opravdu užít.



 

Jak se mi kniha líbila?


Po jazykově náročnějších knihách, které jsem četla v poslední době, jsem potřebovala sáhnout po něčem oddechovém. Po knize, o které vím, že je psaná hezkým, čtivým jazykem a nenabízí mi žádná dramata, naopak mi bude stránku po stránce servírovat pohodový příběh, který hezky zahřeje u srdce. A naštěstí mám v knihovně poličku s knihami Julie Caplin a tak mám ve chvílích, kdy toužím po čtení něčeho takového a chci jít takzvaně "na jistotu", kam sáhnout. A ani tentokrát mne tato anglická spisovatelka nezklama.


Ač v pořadí druhý díl, pro mne se jedná o třetí přečtenou knihu od autorky. A musím říct, že se mi zatím ze všech Romantických útěků líbila nejvíce.


Z počátku jsem se maličko bála, že mi prostředí New Yorku nebude tak blízké a kniha se mi proto nebude líbit tak jako ty předchozí. Ale opak byl nakonec pravdou. Tím, že se příběh odehrává v Brooklynu, který, alespoň na stránkách této knihy, působí hřejivě a srdečně, cítila jsem se při čtení "jako doma" a prostředí mi vůbec vzdálené nepřišlo. Googlila jsem si během čtení různé fotky kavárniček v Brooklynu, pláží v Hamptons a Brooklynského mostu, abych se mohla do příběhu více vžít. A moc jsem si New Yorskou atmosféru, kterou Julie Caplin vykouzlila, užila.


Sofie mi byla od začátku sympatická. Vlastně mi byla sympatická už v předchozím díle a tak jsem se na její příběh moc těšila. A všechna přátelství, která si během pobytu v Americe vybudovala, pečení, vztahy s kolegy i hlavním mužským protagonistou - všechno působilo opravdově a uvěřitelně.


Moc mne baví pozorovat, jak má každý čtenář Julie Caplin jiné oblíbence ze série Romantických útěků. Pro někoho je Pekárna v Brooklynu nejhorším dílem, někdo ho naopak vychvaluje do nebes. Pro mne byl zatím dílem nejlepším, Ale už teď se těším, až se pustím do dalších.


Za co ale musím v hodnocení jeden bodík strhnout, tím je konec. Příběh se vyvíjel nějakým směrem, asi nijak překvapivým, ale zakončení příběhu bylo na můj vkus a s ohledem na dosavadní tempo, kterým ubíhal, hodně rychlý, možná doslova překotný. A to mi k celému příběhu úplně nesedělo. Ale zároveň to nic nemění na tom, že mi kniha přinesla přesně to pohodové čtení, které jsem od ní očekávala a čtení jsem si opravdu užila.

 

Celkově knihu hodnotím 4/5



6 zobrazení0 komentářů
bottom of page