top of page
Mlha a příroda

V lese knih

  • Julie

Jiskra v popelu - Sabaa Tahir

Laia dosud žila všední život po boku svých prarodičů a bratra v učenecké čtvrti Impéria, dědečkovi pomáhala v jeho léčitelské praxi a babičce s přípravou zavařenin. Jednoho večera se však její život radikálně změní - do jejich domu vtrhnou vojáci v čele s takzvanou maskou - elitním bojovníkem vycvičeným ve speciální akademii s cílem zabíjet. Laiyni prarodiče jsou na místě popraveni a její bratr je odveden do zajetí. Laia si vyčítá, že utekla a nechala svého bratra samotného napospas vojákům. Vydává se tak na dobrodružnou cestu za jeho osvobozením. Pomoc ji přislíbí učenecký odboj, na oplátku se však Laia musí nechat najmout jako otrokyně do domu samotné velitelky akademie pro výcvik masek - Šerosrázu.


Elias je nejlepším studentem akademie a čeká ho už jen jediný den do absolutoria. S tím, jakým způsobem funguje celé Impérium, bytostně nesouhlasí a má v plánu dezertovat. Touží po svobodě a po odložení masky. Situace se však zkomplikuje a ihned po absolutoriu čekají Eliase nové výzvy, které musí podstoupit, jinak zemře.


Osudy obou hlavních hrdinů se proplétají a časem musí oba čelit zásadním otázkám - Komu/čemu přísahat věrnost? Jakou hranici jsem ještě ochoten překročit pro něčí záchranu? Má pro mne vyšší cenu život můj nebo jsem ochoten ho obětovat pro život těch, kteří jsou mi nejbližší? Jak se vyrovnat s vlastní vinou?


 

"Na světě jsou 2 druhy viny.

Jeden z nich je břemeno a ten druhý ti udává směr.

Musíš dovolit, aby ti vina sloužila jako něco, co tě pohání.

Aby ti připomínala, kým se chceš stát."

Laia

 

Jak se mi kniha líbila?


Sabaa Tahir dokázala vykouzlit na 450 stranách vskutku neotřelý svět plný originálních postav, individuí, tvorů, do kterého zamíchala trochu arabské mytologie a kapku antiky. Dohromady ale celek působí neskutečně kompaktně. Zároveň se ale autorka nijak nezaobírá vysvětlováním fungování Impéria a všech jeho zvláštností, ale naopak nechává jeho jednotlivé části vyplouvat na povrch na pozadí příběhů hlavních postav,


Kniha se mi četla dobře, po celou dobu si uchovávala konstantní napětí, které trvalo až do posledních stránek.


Moc se mi líbilo sledovat, co všechno a za jakou cenu jsou ochotní hlavní hrdinové obětovat. Ač některé oběti byly už trochu za hranou, občas mne donutila kniha přemýšlet o tom, zda bych v jejich situaci nejednala stejně. A také o tom, že ač mohou být některé činy na první pohled odsouzeníhodné, na ten druhý (po zamyšlení) už to tak být nemusí.


Jedna z mála věcí, které mi v knize vadily, bylo všudypřítomné násilí. Dílo bych tak nedoporučila slabším povahám, kterým nedělá dobře týrání, zabíjení, popravy, krev. Jsou tu totiž všude. V každé kapitole. Násilí jako takové mi v knihách úplně nevadí, jen tady mi ho už přišlo příliš.


Na další díl se určitě brzy chystám, jsem zvědavá, kam se příběh v dalších 3 dílech vyvine a kam vítr zavane hlavní hrdiny.

 

Celkově hodnotím 4/5








9 zobrazení0 komentářů
bottom of page