top of page
Mlha a příroda

V lese knih

  • Julie

Děti nade vše - Delphine de Vigan

Kde se dnes nachází hranice pro sdílení obsahu na sociálních sítích? A jak se ta hranice posouvá ve chvíli, kdy s našimi sledujícími sdílíme nejen životy své ale i životy našich dětí?


Mélanie, mladá matka, která byla v období dospívání velikou fanynkou reality show, sdílí na sociálních sítích prakticky všechno se zaslepenou vidinou slávy a bohatství. Nebojí se se svými fanoušky podělit o to, co s dětmi právě podnikají, co zrovna jedí, co nakupují, kde se právě nacházejí. Z jejích dětí se postupně stávají celebrity známé po celé Francii. Nakonec je to ale Mélanie, kdo zaplatí cenu nejvyšší. Její dcera Kimmy totiž beze stopy zmizí a nikdo neví kam.


Na druhé straně máme možnost pozorovat Claru, která, ač je Mélaniinou vrstevnicí, sociálním sítím příliš neholduje a značně ji znepokojuje zneužívání dětí v digitálním prostoru. Právě ona má na starost pátrání po pohřešované Kimmy.


V průběhu vyšetřování má čtenář možnost pozorovat, jaký vliv může právě sdílení různorodého obsahu, leckdy značně citlivého, na sociálních sítích mít, navíc ze strany rodiče, který by měl své potomky spíše chránit, než vystavovat situacím, které ve výsledku byly pro děti dost ponižující a vystavovaly je zbytečnému posměchu okolí.

 

"Novinářka se potom obrátila na ně, aby zachytila jejich dojmy. Kimmy pomalu, jako taková panenka na dálkové ovládání, které už docházejí baterie, řekla, že jí připadá skvělé, když může udělat radost těm happy fans a "vidět štěstí v jejich očích". Sammy o něco přesvědčivěji prohlásil, že to byl jejich sen a chce, aby to jednou bylo jeho povolání.

Zářící Melánie dodala: "Takhle to vidí oni, co k tomu dodat."

A pak se širokým úsměvem uzavřela: "Víte, u nás jsou děti nade vše." "

Citace z knihy, str. 214

 

Jak se mi kniha líbila?


Ač děti ještě nemám, kniha na mě silně zapůsobila. De Vigan dokáže skvěle vykreslit tíživost atmosféry i bolest, kterou hlavní postavy musely během vyšetřování prožívat. Přesto, že je příběh rozepsán jen na 300 stran, dokázala autorka v knize obsáhnout vše podstatné a do detailu popsala veškeré následky, které v důsledku svého chování Mélanie způsobila. Skvělou tečkou byl pak exkurz do blízké budoucnosti a dospělého života bývalých dětských influencerů. Dopady slávy, nyní už dávno vyhaslé, byly pro hrdiny devastující a přinesly mi opět spoustu uvědomění.


Co hodně oceňuji, je, že se jedná o knihu, která čtenáře nutí se zamyslet.

Nad dnešním světem.

Nad tím, na jaké bázi fungují sociální sítě a sdílení obecně.

Nad tím, jaký žebříček hodnot má člověk vystaven a jak málo stačí k tomu, aby byl přehodnocen.

Nad tím, zda je v pořádku sdílet v online prostoru informace o svých dětech ve chvíli, kdy nejsou ještě samy způsobilé o tom rozhodnout.

A kdy je vlastně ta chvíle, kdy jsou schopny o sobě samy rozhodovat?


Kniha by měla být povinnou četbou pro všechny matky - influencerky. Protože nikdy asi není pozdě přehodnotit co a jak sdílet.


Moc se mi taky líbilo, že kapitoly nejsou moc dlouhé, kniha je hodně čtivá a příběh jsem tak měla přečtený během 2 dnů.


Za mě tedy musím říct, že Delphine de Vigan je pro mne objevem letošního roku a do jejích dalších knih se určitě pustím.

 

Knihu celkově hodnotím 4,5 / 5


18 zobrazení0 komentářů
bottom of page