top of page
Mlha a příroda

V lese knih

  • Julie

Cizinec - Arno Strobel, Ursula Poznanski

Erik se jednoho večera vrací domů, kde narazí na svou snoubenku Joannu, která ho však nepoznává. V domě se navíc nenachází žádné Erikovy věci a vůbec nic nenaznačuje tomu, že by spolu domov sdíleli. Joana je v šoku, jelikož jí naprostý cizinec přesvědčuje o tom, že je jejím životním partnerem. Navíc někteří lidé z okolí tvrdí, že tomu tak je, zatímco jiní o žádném Joannině snoubenci nikdy neslyšeli. Nabízí se tak otázka, kdo je tu blázen? Nebo tu někdo mistrně lže a manipuluje se skutečností?



 

Jak se mi kniha líbila?



Už delší dobu se mi díkybohu nestalo, že by pro mne bylo obtížné nějakou knihu dočíst. A čtecí krize dorazila právě při čtení tohoto thrilleru. Bohužel mi přišlo, že autorům společné psaní úplně nesedlo a dílo bylo v důsledku toho hodně roztříštěné.


Musím říct, že na začátku mne kniha moc bavila, dokonce jsem si říkala, jak je možné, že má tak nízká hodnocení. Námět se jevil zajímavě, pořád jsem v hlavě přemítala, jak to může všechno dopadnout. Kdo za tím vším asi stojí? A kdo je tady blázen?


Nejdříve ale bohužel došlo k tomu, že se první polovinu knihy neřešilo prakticky nic, jen amnesie hlavní hrdinky. Neustále jsme nahlíželi do hlav Joanny a Erika, kde byly pořád dokola přemílány ty samé myšlenky. Nakonec si čtenář může dost dobře nacítit zoufalství, které hlavní hrdinové prožívají, jelikož se v důsledku čtení o jejich pocitech a otázkách, které si dokola a dokola kladou, cítí obdobně. V půlce jsem myslela, že knihu odložím. A ráda bych zdůraznila, že knihy nikdy neodkládám a jsem až chorobný dočítač. Knihu jsem za celý svůj čtenářský život odložila pouze jednou a dodnes na mne kouká z knihovny a čeká na dočtení.


V půlce knihy došlo k několika zvratům a děj se přestal točit kolem vnitřních monologů Erika a Joanny a konečně se posunul někam dál. Bohužel je ale kniha ve výsledku extrémně překombinovaná. Působí tak, že oba autoři měli spousty nápadů, a nemohli se domluvit, které budou využity a, které zůstanou v šuplíku a počkají si na další knihu. A tak je tam pro jistotu zahrnuli všechny.


Žádnou jinou knihu jsem od autorů nečetla, takže nedokážu říct, jestli je to tím, že se na psaní této knihy podíleli oba, nebo tím, že se jedná o jejich specifický způsob psaní.

Ale kniha mi bohužel vůbec nesedla a jsem ráda, že jsem ji měla půjčenou z knihovny a neinvestovala jsem zbytečně do její koupě.

 

Celkově knihu hodnotím 3/5



9 zobrazení0 komentářů
bottom of page